Skip to main content

Meer over Yoga

Hatha yoga staat voor evenwicht: ha en tha. De positieve stroming wordt met 'ha'; aangeduid, wat zoveel betekent als 'zon'. De negatieve stroming wordt met 'tha' aangeduid, wat duidt op 'maan'. Hatha-yoga betekent dus harmonie van de energie.

Tijdens de uitvoering van een asana gaat het erom de aandacht zo te richten, dat alleen die lichaamsdelen aangespannen worden, die voor de houding nodig zijn, terwijl de rest van het lichaam ontspannen blijft. Door tijdens het oefenen de adembeweging in harmonie te brengen met de oefeningen en asana's, neemt het concentratievermogen toe, wordt het denken rustiger en kom je meer in het 'hier en nu'. Kortom: hatha-yoga bevordert het lichamelijk en geestelijk welzijn.

De dynamische asana's lijken op lichaamsoefeningen en dienen om weer soepel te worden, de spieren te versterken, de huid en het functioneren van de longen te verbeteren en de activiteit van de spijs- en uitscheidingsorganen te versterken.
De statische asana's worden uitgevoerd door een houding enkele minuten of langer aan te houden, onderwijl rustig ademend. Ze geven een zachte massage aan de inwendige organen, de endocriene klieren, het spier- en zenuwstelsel en vormen een goede voorbereidende oefening voor meditatie, vanwege hun rustgevend effect op de geest.


 © 2023 Annemarie Wagemakers | Webdesign Buro Blûn